Wie heeft de trampoline uitgevonden en waarom?

Nissen vond de Trampoline uit in de jaren dertig, toen hij als tienergymnast en zijn coach een apparaat maakten van schroot en binnenbanden voor zijn act in het Iowa Hawkeye Circus. Deze „springwagen” gaf Nissen de kracht om in een achtersalto te springen.

Wie heeft de trampoline uitgevonden en waarom?

Nissen vond de Trampoline uit in de jaren dertig, toen hij als tienergymnast en zijn coach een apparaat maakten van schroot en binnenbanden voor zijn act in het Iowa Hawkeye Circus. Deze „springwagen” gaf Nissen de kracht om in een achtersalto te springen. George Nissen, geboren in Blairstown, Iowa, heeft een apparaat uitgevonden dat geliefd is bij tuimelaars, atleten, volwassenen en kinderen over de hele wereld: de trampoline. Hij heeft meer dan 40 patenten op het gebied van sport en fitness en is gedurende zijn hele leven een onvermoeibare promotor geweest van de trampoline en zijn talloze toepassingen.

Een trampoline is een apparaat dat bestaat uit een stuk strak, stevig weefsel dat met behulp van veel opgerolde veren tussen een stalen frame is gespannen. Niet alle trampolines hebben veren, omdat de Springfree Trampoline gebruik maakt van met glas versterkte kunststof stangen. Mensen springen op trampolines voor recreatieve en competitieve doeleinden. De nieuwigheid en het plezier van een trampoline is een geweldige manier om kinderen die nerveus zijn of niet willen sporten aan te moedigen om in beweging te komen.

Ze kunnen bijvoorbeeld met hun vrienden naar speelcentra gaan en er een dag of zelfs een feest van maken. In 1959 en 1960 werd het erg populair om op veel plaatsen in Noord-Amerika commerciële springcentra of trampolineparken te hebben waar mensen konden genieten van recreatief trampolinespringen. Als je van een trampoline stuitert, kan dit leiden tot een val van 3-4 meter (10—13 ft) vanaf de top van een stuiteren op de grond of een val in de veertjes en het frame. Een minitrampoline (ook bekend als een rebounder, trampette, joggingtrampoline of hometrampoline) is een soort trampoline met een diameter van minder dan 1 meter (3 ft 3 inch) en ongeveer 30 centimeter boven de grond, die vaak binnen wordt gehouden en wordt gebruikt als onderdeel van een fysiek fitnessregime.

Recreatieve trampolines voor thuisgebruik zijn minder stevig gebouwd dan concurrerende trampolines en hun veren zijn zwakker. De populariteit kwam terug na het jaar 2000, toen trampolinespringen een Olympische sport werd, en zou sindsdien blijven stijgen. Van daaruit zijn er geen grenzen aan de acrobatische bewegingen die mogelijk zijn, vergelijkbaar met regulier trampolinespringen. Toen Nissen in maart 1946 naar huis terugkeerde, begon hij zijn uitvinding actief te promoten via de Nissen trampoline Co.

Als je trampolinespringen in Peoria wilt proberen, moet je dat alleen doen in Uptown Jungle, de beste plek voor alles wat met trampolines te maken heeft. In 1942 richtten Griswold en Nissen de Griswold-Nissen Trampoline %26 Tumbling Company op en begonnen ze commercieel trampolines te maken in Cedar Rapids, Iowa. Tegen de tijd dat hij in 1937 afstudeerde, was Nissen drievoudig nationaal intercollegiaal tuimelkampioen, een volledig Amerikaanse duiker, aanvoerder van het sportschoolteam in Iowa en de uitvinder van een gymnastiekspeeltoestel dat hij een trampoline noemde. Na zijn afstuderen werd Nissen instructeur van tuimelen, trampoline en apparatuur aan de YMCA en promotor van zijn nieuwe product.

Hij kwam erachter dat als hij de kangoeroe aan het ene uiteinde van de trampoline zou zetten, hij aan de andere kant kon springen en het dier ook kon laten stuiteren. Een van die spellen was Spaceball, een spel van twee teams van twee op een enkele trampoline met speciaal gebouwde eindwanden en een middenmuur waardoor een bal kon worden voortgestuwd om een doelwit op de eindmuur van de andere kant te raken. De Drie Leonardos werden populaire attracties op schoolbijeenkomsten en maakten van deze gelegenheid gebruik om mensen kennis te laten maken met de trampoline en er belangstelling voor te wekken. Hennessy coachte ook het trampolineteam van de Verenigde Staten en leverde meer wereldkampioenen op dan wie dan ook.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *